Лечението с този метод е спасило хиляди заразени с COVID-19 по света

loading...

 

 

Лекуването с кръвна плазма досега е спасило живота на хиляди хора по света, каза проф. Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН, съобщава БНТ.

 

Терапията съвсем не е нова за медицината и е въведена още в края на 19 век. Самото лечение с кръвна плазма, която съдържа антитела от преболедували, е много обещаващо при коронавирус.

 

След третия месец от преболедуването антителата наистина намаляват, но още е рано да се изкажем по въпроса за изграждането на имунитета срещу болестта, категорична е проф. Александрова от БАН. Възникват генетични мутации при коронавируса, чиято клинична картина е много по-лека, което е добър знак, обясни още тя.

 

Учените работят много сериозно и в областта на лечението със стволовите клетки, които могат да възстановят уведена тъкан. Те се използват, но все още не става въпрос за масова терапия след преболедуване на вируса. Една от целите е да противодейства на фиброзните изменения в белия дроб сред среща с коронавирус. Те са следствие след тежко прекаран COVID-19. В стволовите клетки се крие надеждата на медицината и за така нареченото тъканно инженерство.

 

Какво е кръвна плазма?

 

Тя е 55% от общия обем на кръвта. Участва в състава на вътрешната течна среда на организма. Кръвната плазма е бледо-жълта течност. 90 – 92% от състава и е вода, 7-8% органични съединения и 0,9 – 1% минерални соли. От органичните съединения най-голямо е количеството на белтъците. 2/3 от плазмените белтъци се синтезират в черния дроб. Плазменият белтък фибриноген играе основна роля при кръвосъсирването. 1/3 от белтъците на кръвната плазма са антитела, които имат защитна функция. Кръвната плазма има транспортна функция. Чрез нея хранителните вещества разорбирани в червата – аминокиселини, глюкоза, мазнини, а също и витамини, се пренасят до клетките. Крайните продукти от обмяната на веществата – въглеродна киселина, пикочна, пикочна киселина, млечна киселина, чрез кръвната плазма се отнасят до бъбреците, от където излиза навън от организма. Кръвната плазма има и корелационна функция. Тя пренася хормоните до всички клетки и така изпълнява ролята на посредник на хуморалната регулация в организма.

 

Кръвната плазма участва в поддържането на хомеостазата.

Ако току-що взета кръв поставим в епруветка, след няколко минути се образува съсирек. Постепенно той намалява обема си и около него се отделя бледо-жълта течност. Отделената течност се нарича кръвен серум. Единствената разлика с кръвната плазма е, че кръвният серум не съдържа фибриноген.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби