Пробив! Българи на крачка да открият молекулата срещу COVID-19

loading...

 

 

Целият свят е в очакване на откриването на лек за COVID-19. Българска компания е на крачка да открие молекулата за лечение на вируса. Български предприемачи за 3 месеца са направили троен подход към болестта и са разработили три молекули, с които гарантират успешното откриване на лекарството за коронавирус.

 

Председателят на "Биотехнологичен и здравен клъстър" Кристина Ескенази обяви, че компанията е сключила споразумение за подкрепа с два големи европейски университета.

 

"Никак не ни е лесно. Процесът е сложен, дълъг и скъп. Но ние не се отказваме и работим денонощно. Имаме големи признания вече. Бяхме поканени в големи европейски консорциуми по европейска програма. Колегите ще валидират нашите резултати и ще тестват върху самия вирус", обясни Ескенази в ефира на Bulgaria ON AIR.

 

Две от най-големите лаборатории в света имат данни, че именно българската молекула има най-голям потенциал да се превърне в лека срещу COVID-19. Финансирането на революционното откритие обаче е трудно.

 

"Държавата и Европа имат голям проблем по отношение на финансиране на компания като нашата. Имаме изключителни компании, за да могат да се финансират, те отиват в други държави. Процесът е скъп, но носи доходност и възвръщаемост", добави още Ескенази.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби