Пак камион с дини, пак мигранти се промъкват през границата ни!

loading...

 

 

 

Петима нелегални мигранти пакистанци бяха открити в тир на граничен пункт „Илинден” снощи.

 

Товарния автомобил с българска регистрация превозвал по документи дини от Гърция за Румъния. Петимата пакистанци били намерени при проверка с мобилна рентгенова система в товарното помещение на автомобила. Към момента се установява самоличността им. Шофьорът и нелегалните пътници са задържани, съобщават от Гранична полиция. По случая са образувани бързи производства, уведомена е районната прокуратура. 

 

Припомняме, че подобен случай имаше преди 6 дни на ГКПП "Кулата". Районна прокуратура – Петрич е сключила споразумения със защитата на петима подсъдими чужди граждани – от Афганистан, Иран и Турция, привлечени към наказателна отговорност за извършено от тях престъпление по чл. 279, ал. 1 от НК.

 

При предният инцидент, на 25 юни 2020 г., чужденците били задържани при незаконно преминаване на българо-гръцката граница. При разпит на единия от тях е било установено, че преди време живеел в столицата на Афганистан гр. Кабул. Шест месеца по-рано, по нелегален път през Турция, стигнал до Гърция. Установил се в гр. Атина, като впоследствие се свързал с хора, с които се договорил да бъде преведен в България срещу сумата от 800 евро. Крайната цел на мигрантите била Западна Европа.

 

Каналджиите поели групата чужденци в гр. Солун, откъдето ги превозили в посока към България. През нощта стигнали до място, където им било наредено да изчакат, докато шофьор на товарен автомобил ще заспи. Незабелязано за него те планирали да се качат в камиона. Трафикантите отворили вратите на ремаркето и укрили мигрантите между палетата с дини. Чужденците престояли в него около 13 ч., когато при проверка били установени и задържани от граничните власти, пише "Монитор".

 

В хода на разследването е бил разпитан водачът на камиона поляк. Той е заявил, че от няколко години работи в транспортна фирма и редовно извършва курсове по дестинация Гърция – Полша. Товарът – дините, били натоварени на складова база до гр. Рупаки в Гърция. По пътя за граничния пункт Р.Ж. спирал за почивки, като нямал наблюдения за нещо нередно. За укриващите се в управляваното от него МПС разбрал при проверка, извършена на ГКПП Кулата – Промахон. От направена снимка с рентген, компетентните органи са установили, че в полуремаркето има няколко лица, които шофьорът никога не бил виждал.

 

Наказателните производства срещу чужденците са приключили с одобрените от съда споразумения. Наложените им наказания са по шест месеца „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок и глоби в размер на по 100 лева.

 

Определенията на съда има последиците на влязла в сила присъда.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби