Проклятието на цифрата девет

loading...

Едва ли има човек, който да не е чувал за проклятието на фараоните. Това суеверие идва от факта, че повечето от хората, които проникват в гробниците на някой фараон, мистериозно умират скоро след това.

Съществува обаче и по-малко познато вярване – за прокълнатото число девет. Всъщност това се отнася основно до музиката, по-точно до Деветата симфония на композиторите. Твърди се, че много от композиторите умират, след като създават фаталната симфония, която обаче не е тринадесета, а девета. Откъде идва суеверието?

Понятието за прокълната Девета симфония се свързва най-вече с името на Бетовен. Великият композитор е имал щастлива съдба, славата го е застигнала още приживе. И това става най-вече с неговата Девета симфония и световноизвестната Ода на радостта, с която получава признание за гения си още от съвременниците си.

Това е и последната симфония на великия маестро, която се превръща в много висока мярка не само за колегите му, които творят по същото време, но и за всички композитори по-късно. От тази база възниква представата за проклятието на Деветата симфония. Как се развиват нещата по-късно?

Друг гений на нотите – Шуберт, умира след като завършва своята Девета симфония. Антон Брукнер също издъхва, преди да успее да приключи с Деветата си симфония. А Малер решава да надхитри съдбата и да развали проклятието. Своята Девета симфония той нарича по друг начин – Песен за земята.

Това го успокоява и той решава, че вече може да постави фаталната цифра на следващата си симфония. Не му се удава обаче да завърши тази си творба и умира преди да развали проклятието. Убеждението, че Деветата симфония е предел за всеки творец в областта на музиката, се утвърждава.

Развенчаване на мита за проклятието на деветката

Обвитият с романтично-трагични краски мит обаче е изтъкан от противоречия. Деветата симфония на Шуберт по времето, в което твори Малер, се изпълнява като Седма. Може да се каже, че Шуберт е писал Девета симфония при положение, че се броят и незавършената му Осма, както и Седмата му симфония, която само нахвърля.

Брукнер също няма точно девет симфонии, ако се разгледат всичките му творби подробно. Той има осем завършени. Отделно е написал още две със странна номерация – 0 и 00. С тях цифрата става 10.

Ако разгледаме други известни музикални гении, ще видим, че девет не е някаква уникална и злокобна цифра. Симфониите на Шуман са четири, на Менделсон – пет, а Шостакович е написал цели 15, без да му влияе проклятието.

Все пак подобни тайнствени вярвания засилват интереса около творчеството на тези наистина необикновено талантливи хора.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби