"OX5034" – ГМО комарът, който САЩ пускат на свобода. 750 млн. бройки!

loading...

 

 

Властите в Калифорния, САЩ, планират да пуснат в части от щата около 750 милиона генномодифицирани комари през 2021 и 2022 г. съобщи CNN.

Планът е одобрен от Агенцията за защита на околната среда още през май, като целта е да се провери дали изкуствено създаден вид насекоми би могъл да бъде алтернатива на пръскането с инсектициди срещу съществуващите в природата комари и по-конкретно срещу вида комари "Aedes Aegypti".

Той е печално известен като преносител на множество болести, включително вирусa Зика, жълта треска, денга и др.

Комарът, носещ иметo "OX5034" е модифициран да създава женско потомство, което умира преди да достигне зряла възраст, т.е. преди да започне да хапе и да смуче кръв. Само женските комари се хранят с кръв, нужна им в процеса на узряване на носените от тях яйца.

Мъжките комари използват за храна нектар и не могат да бъдат преносители на вирус или заболяване. Този вид комари ще бъде пуснат и в някои части на Тексас в началото на 2021 г.

През 2009 и 2010 г. имаше смъртоносни огнища на денга във Флорида, които накараха местните власти да търсят нови възможности за справяне с проблема. Въпреки усилията си по контрол на опасните комари с инсектициди, проблемът си остана. Но струва скъпо. Усилията за намаляване популацията на "Aedes aegypti", който между другото представлява само 1% от комарите, струва около милион долара годишно.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби