Какви сметки за парно? Връщат ли ни пари – КЕВР проверява. Тръпнем до октомври!

loading...

 

 

До края на октомври КЕВР ще извърши проверка на всички топлофикационни и газоразпределителни дружества, за да провери как са компенсирали потребителите за намалените със задна дата цени на природния газ и парното.

 

Това увери министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод вълната от недоволство срещу високите сметки за парно и топла вода, начислени при изравняването в края на отоплителния сезон.

 

Масово абонати на "Топлофикация София" останаха изненадани, защото очакваха възстановяване на надвзети суми, както им обещаваше правителството, след като подписа сваляне на цената на руския природен газ с над 40% и то със задна дата, от агуст 2019 г.

Хаосът със сметките за парно настъпи, след като се оказа, че от юни от "Топлофикация София" са започнали да приспадат част от парите, които трябва да се възстановят на абонатите, преди да бъдат готови изравнителните сметки, изготвени от топлинните счетоводители. С изравнителните сметки голяма част от столичните абонати са неприятно изненадани, че ще трябва да доплащат огромни суми.

 

"До края на август недоволните да подадат жалби пред топлофикационното си дружество. Ако отговорът не ги удовлетворява, могат да се обърнат към министерството на енергетиката, където контролните органи могат да извършат проверки за всеки конкретен случай", заяви министър Теменужка Петкова.

 

Междувременно омбудсманът Диана Ковачева също поиска КЕВР да направи извънредна проверка на „Топлофикация София“ за изравнителните сметки.

 

Поводът са многобройни сигнали и жалби до омбудсмана срещу "Топлофикация София", свързани със сумите за възстановяване в резултат на поевтиняването на природния газ.

 

"Гражданите изразяват недоумение от символичните суми за прихващане", пише омбудсманът.

 

Ковачева припомня, че за този проблем е предупредила на заседание на Комисията по енергетика към Народното събрание още на 18 юни 2020 г. Според нея основната причина за възникването на проблема е, че почти половината от сумата, възстановена от "Булгаргаз" на топлофикационните дружества, реално не стига до крайните клиенти, а е насочена от КЕВР към държавния Фонд "Сигурност на електроенергийната система".

 

Освен това омбудсманът информира КЕВР и че граждани, чиито имоти са в сгради с предприети мерки за енергийна ефективност, са възмутени, че задълженията им за топлинна енергия вместо да намаляват се увеличават.

 

Омбудсманът обръща внимание и на факта, че обещаният от "Топлофикация София" калкулатор, с помощта на който хората да установят какви суми им се възстановяват, е заработил твърде късно – едва на 21 август 2020 г., почти в края на срока за рекламации по изравнителните сметки.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби