Променят цените на такситата! Новост при кандидатстването на шофьорите

loading...

 

 

Първоначалната такса за повикване на такси да стане в размер от двоен до троен от минималната цена за един километър пробег по съответната тарифа в населено място.

 

Това предвиждат промени в Наредбата за таксиметров превоз на пътници, които са пуснати за обществено обсъждане. В момента няма минимална начална тарифа, а повечето таксита взимат около 70 стотинки за повикване.

 

В София минималната цена за 1 км пробег е 0,77 лв. Това означава, че началната цена при сядане в таксито ще бъде между 1,50 лв. и 2,30 лв., а всяка компания сама ще избере своята тарифа в тези граници.

 

След решение на правителството държавата ще отпусне помощ за бранша, като ще поеме голяма част от патентния данък.

 

В Пловдив се очаква държавата да покрие 450 лева от данък такси, като шофьорите ще платят останалите 300 лева. Това ще трябва да се случи през решение на Общинския съвет, както и самото определяне на цените.

 

Друга промяна предвижда таван на цената на такситата при междуградски курсове. От 1 януари 2021 г. се слага ограничение на тарифата за таксиметровите превози извън чертите на населеното място. Тя може да е максимум с 50% по-висока от тарифата за 1 километър пробег в населеното място, която таксиметровият превозвач си е поставил.

 

Такситата ще трябва да имат на предното стъкло светлинен индикатор, който се управлява от таксиметровия апарат, гласят новите тестове. Този индикатор трябва да има три хоризонтално разположени светлини - две червени и зелена по средата. Зелената ще свети, когато таксито е свободно, пише pariteni.bg.

 

Лявата червена ще свети, когато е заето и работи на дневна тарифа, а когато има клиент и е на нощна тарифа трябва да светят двете червени светлини.

 

Кандидатите за таксиметров превоз ще подават документи само в общината, а тя ще ги придвижва до министерството, предвижда друга промяна. След това, ако се налага промяна на обстоятелствата, документите пак ще се подават в общините, вместо както досега да се ходи и до министерството. Няма да се събират и такси за промени в обстоятелствата.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби