Невероятно звездно шоу в небето тази нощ

loading...

Максимумът на метеорния поток Леониди се очаква в нощта срещу 17 ноември и по-точно между 2.00 и 4.00 сутринта. Това каза за „Фокус“ доц. Никола Петров, директор на Националната астрономическа обсерватория „Рожен“.

По думите му очакваното число на падащи звезди е между 40 и 50 на час, но обикновено се виждат по-малко или около 20 – 30 падащи звезди на час.  

„Те са остатъци от умираща комета, които навлизат в земната атмосфера, нагряват се и изгарят, а ние ги виждаме светещи в земната атмосфера. Те са своеобразно шоу за нас наблюдателите с невъоръжено око, но те не са найзавладяващия метеорен поток. Максимумът му се случва веднъж на повече от 60 години. Последният беше през 2002 г. и ще са необходими още около 40 години, за да имаме метеорен дъжд и тогава числото на падащите звезди ще е над 1000 на час в рамките на 15 – 20 минути, което ще бъде наистина впечатляващо“, поясни доц. Петров.

Той допълни, че все пак ако тази нощ човек е на по-тъмно място, извън големия град и има късмет небето да бъде без облаци и мъгла ще се порадва на това, което небето ще му предложи.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби