„Закопаната“ Богородица лекува 340 болести

loading...

Не са малко светите обители в България, които притежават чудотворни икони. Но единици са тези като Лопушанския манастир „Свети Йоан Предтеча“, в които се съхраняват не една и две икони на Божията майка, молитвите пред които помагат в беда.

Първата от тях на Богородица „Милостивата“, отдавна излъчва знамения към хората за предстоящи беди. Така например в навечерието на Септемврийското въстание през 1923 г. проплакала с истински сълзи. Те били прозрачни и наподобявали миро. Тогава стотици хора се изредили пред нея, за да се убедят с очите и с ръцете си в чудото. Но в наши дни манастирът се прочу с чудното откриване на втора икона на Богородица, която миряните нарекоха „Зазиданата“ или „Закопаната“.

На 28 декември 2013 г. телефонът на светата обител звънял на пожар. Монасите накрая прекъснали поредната си литургия, за да видят на кого толкова са притрябвали навръх коледните празници. Оказало се, че ги търси някаква жена, която се представила за Мария от София. Гласът ѝ звучал развълнувано и тя обяснила, че имала пророчески сън. Видяла лика на Богородица, зазидан в една от манастирските стени. Светата жена била облечена в червени дрехи и имала сребърен ореол на главата. Тя предала на софиянката, че иска да излезе на свобода и да помага на християните. Разбиването на стената станало бързо.

Още с първия удар в нея се чуло, че чука на кухо. Отворила се малка ниша, от която се показвал наяден от молци стар месал. Когато разгънали парцала, той се разпаднал в ръцете им, но пък ликът на Богородица засиял в цялото си достолепие. Тайната на иконата според епископ Сионий се крие в сребърния обков над главите на Девата и Младенеца. Среброто е един от малкото метали, които имат качеството да пречистват организма на болния. Ако се вярва на древните предания, колкото е по-старо, толкова повече болести лекува. Благородният метал в новооткритата икона е на 340 години, което ще рече, че с негова помощ и благословия могат да се церят 340 болежки.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби