Ако не си помогнете сами, никой няма да ви помогне

loading...

 

 

Когато сме млади, се обиждаме на това, което смятаме, че другите мислят за нас. Достигайки средна възраст, се научаваме да не се притесняваме толкова кой какво мисли. В зряла възраст ние осъзнаваме, че така или иначе никой не мисли за нас.

“Навикът да приемаш всичко лично е най-високата степен на егоизъм, защото предполагате, че всичко на този свят се свежда до вас лично.” – Мигел Руис

Психологически започваме да растем, когато приемем факта, че имаме избор. Ние решаваме сами, че няма да бъдем жертва на собственото си мислене. Тази трансформация не е лесна.

Изцелението започва, когато се откажем от необходимостта винаги и за всичко да се опитваме да бъдем прави.

Навикът да приемате всичко присърце, колкото и естествено да изглежда, в никакъв случай не е такова. Това решение създава стрес и води до конфликти. Започвате да възприемате света през призмата на страха. Ще разберете за това по-късно.

Жестока истина номер 1: на тази планета има над 7 милиарда души. Всеки от тях вярва, че неговите принципи и възгледи са правилни. Не ми вярвате? Запитайте се сами.

Няма да имате време да направите и една крачка и някой ще започне да изразява несъгласие с това, което казвате. Този човек става агресивен, започва да защитава своите принципи и се стреми да промени вашите възгледи.

Най-успешните хора са наясно с огромното въздействие, което стилът на общуване оказва върху другите и върху тяхното психологическо здраве. Те са усвоили и продължават да усъвършенстват техниката „психологически щит“, която им позволява да останат спокойни и съсредоточени. Тя също така им позволява да не приемат всичко твърде лично.

Жестока истина номер 2: не това, което се случва ви влияе емоционално, а това как тълкувате случващото се.

Вашето виждане за заобикалящата ви реалност се основава на вашия собствен предишен опит и програмирани вярвания.

Решение: като поставите под въпрос валидността на собственото си мнение по определен въпрос, можете да промените възгледа си за света. Опитайте да си зададете следните въпроси:

“Какво ме кара да се чувствам унижен?”„Ако човекът не се е обадил/не е отговорил на писмото или не е реагирал на поздрава ви по някакъв начин, ще се почувствам ли унижен?“

“Наистина ли се чувствам достоен за нечие уважение?”

“Ако някои хора мислят, че не съм достоен за уважение, наистина ли съм безполезен?”

Изхвърлете всички отговори, които не се основават на обективната реалност. Можете да се научите да виждате света такъв, какъвто е, а не такъв, какъвто искате да бъде.

Жестока истина номер 3: емоциите не трябва да ръководят вашите действия.

Дори ако изпитвате негативни емоции (гняв, страх, отчуждение и т.н.), това не означава, че трябва да ги следвате и да действате под тяхното влияние.

Повечето хора никога не мислят, анализират или не се учат от своите емоции. Те дори не осъзнават, че именно техният начин на мислене създава точно тези емоции. Тъй като никога не са се опитвали да разберат своята природа, те погрешно позволяват на тези емоции да определят поведението им. Този избор често води до пагубни последици.

„Трябва да се освободите от грешното вярване, че чувствата определят нашите действия. Изобщо не е така. Разобличавайки този мит, ще разберем, че неприятните чувства са не само дискомфортни, но и информативни.”- Дейвид К. Рейнолдс.

Отрицателните чувства и емоции често са знак, че трябва да научите нещо и да разрешите стари проблеми или конфликти.

Емоциите и чувствата, основани на страха, никога не трябва да определят вашите действия. Те сами по себе си не са причината за проблема, а по-скоро следствие от него.

Учете се от вашите чувства и емоции. Използвайте ги и не им позволявайте да ви напътстват. Каквото и да чувствате, винаги можете да решите какво да правите и какво да не правите.

Решение: научете се да бъдете наясно и да приемате своите емоции и чувства. Използвайте ги като източник на информация, за да се развивате като личност.

Жестока истина номер 4: да приемате нещо лично означава, че несъзнателно сте съгласни с него.

Вие сами се вкарвате в капан, вярвайки, че всичко и винаги се свежда до вас. Оставяте егото да управлява ума ви.

Решение: действията и думите на хората около тях са свързани само с тях самите, с техните програми, убеждения и мнения. Осъзнайте това.

Всеки от нас живее в собствената си реалност. Приемайки нещо твърде лично, погрешно вярвате, че човекът живее във вашия свят и се придържа към вашите принципи. Преодолейте желанието винаги да сте прави и да доказвате, че другият греши.

Въпросът е: искате ли да бъдете прав или щастлив човек? Всеки вид страдание или вина, които изпитвате, защото се страхувате от мнението на някой друг, е плод на вашето его. Винаги имате избор. Отпуснете се.

„Ще бъдете обичани и мразени. И в двата случая това няма нищо общо с вас”, – Абрахам Хикс.

Жестока истина номер 5: необходима е истинска смелост, за да поставите под въпрос собствените си убеждения.

Приемате нещата лично, защото донякъде сте съгласни с казаното. След като се съгласите, отровата на това съгласие тече през вените ви. Започвате да живеете с илюзията за собственото си значение и егоизъм. Истината е, че светът не се върти около вас.

Станете създател в свят на възможности. Спрете да се примирявате с определено състояние на нещата. Повторно запалете желанието да излезете извън зоната си на комфорт. Осъзнайте и се освободете от страха си. Представете си много възможности за вашето бъдеще.

Решение: преди да направите заключения, разберете всичко подробно. Приписването на скрити мотиви на някого е лесно. Не бързайте с изводите. Получете допълнителна информация, без да съдите никого предварително.

Жестока истина номер 6: След като попаднете в капана и започнете да приемате нещата лично, губите контрол.

Като оставяте хората около вас да ви изваждат от равновесие, вие ги оставяте да ви казват как трябва да се чувствате. Вие буквално пиете отровата, която ви дават.

Решение: просто спрете да го правите! Действайки от любов (не от страх) и приемайки себе си, вие ще привлечете в живота си хора, които ще ви приемат и обичат за това, което сте.

Жестока истина номер 7: живеете с чувство за дискомфорт

Всеки от нас се съпротивлява на външни или вътрешните промени, които ни принуждават да излезем извън нашата зона на комфорт. Но това е необходим компонент на растежа във всички области на живота.

Както обясняват невролозите, мозъкът ни за оцеляване от древни времена е проектиран по такъв начин, че първо забелязва лошото, а чак тогава доброто.

Много от тези, които искат да променят живота си, често не могат или не искат да признаят неща, които не могат да бъдат променени. Опитът да промените тези неща е загуба на време, което води до стрес и изтощение.

Решение: можете да избегнете този капан. За да направите това, трябва да се научите да определяте какво може да се промени и какво не може. Това, което не може да бъде променено, трябва незабавно да го пуснете.

Страхувайте се, но действайте така или иначе.

“Никой не може да ме нарани без моето разрешение”, – Махатма Ганди.

Жестока истина номер 8: ако имате време постоянно да мислите и да се притеснявате за това, което казват другите, значи имате твърде много свободно време.

Поддавайки се на този навик, вие създавате някаква празнота в себе си. Пустота, която би било по-добре да се запълни с нещо наистина важно. Прекарайте свободното си време с приятели и семейството. Участвайте в дейности, които ви носят радост. Това може да бъде четене на книги, рисуване, посещение на музеи, тенис, писане, градинарство и други.

Жестока истина номер 9: ако не си помогнете, никой няма да ви помогне.

Вдишайте и издишайте!

Отрицателната реакция, причинена от приемането на нещо лично, ви води в капана на страха. Запомнете това. Страхът не позволява спокойно дишане, а неспокойното дишане само увеличава този страх.

Имайки предвид това последствие, не забравяйте да направите няколко дълбоки вдишвания и издишвания, преди да отговорите. Това ще успокои тялото и ума ви и няма да действате под влияние на моментните емоции.

Не правете прибързани заключения!

В противен случай оставяте гнева да ви завладее. Спрете да го правите. Ако е възможно, задавайте въпроси, които ще ви помогнат да разберете по-добре преценката на другия човек. Не обвинявайте, но се опитайте да си обясните как се чувствате.

Спрете да се оплаквате!

Да се оплаквате е като да хвърлите кофа с емоционални шамари върху другия човек. Освен това, ще преживеете отново това, което ви е причинило страдание.

Не предприемайте най-лесния маршрут!

Може да изглежда изкушаващо да скочите срещу някого, но в крайна сметка плащате висока цена за това.

Не забравяйте, че не можете да угодите на всички!

Независимо дали ви харесва или не, винаги ще има хора, които няма да ви харесат и които ще ви критикуват. Приемете това.

Спрете да общувате с негативни хора!

Установете разстояние между вас и онези, които (според вас) отравят живота ви. Обвинявате себе си, че сте позволили на тези хора да напуснат живота ви? Искате ли да изпитвате страх от това? Ваша работа. Но не се оплаквайте, това е ваш избор.

Осъзнайте, че всичко, което се случва на този свят, не се ограничава до вас!

„Когато позволите нещо да ви повлияе лично, цената, която плащате, също става лична. Отваряте сърцето си. Сигурни ли сте, че искате това? ” – Майкъл Маршал Смит.

Източник: bukvarche

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби