Повечето пари ни правят щастливи. Колко са ни нужни?

loading...

 

 

Американски учени отрекоха проучване, направено преди десетилетие, което твърди, че нивото на щастие не се променя след достигане на доход от 75 000 долара годишно, пише Газета.ru. Ново проучване казва, че повече пари правят хората по-щастливи. Руснаците обаче, за разлика от американците, се нуждаят от по-малко пари, за да бъдат щастливи, показва проучването Superjob.

 

Проучването показа, че руснаците се нуждаят средно от поне 166 000 рубли месечно за пълно щастие. Освен това мъжете се нуждаят от 28% повече - 187 000 рубли, отколкото жените, които са доволни и на 146 000 рубли. Най-голям е апетитът на московчани, които желаят да получават по 220 000 рубли на месец, следвани от жителите на Владивосток - 200 000 рубли и Ростов на Дон - 190 000 рубли. За жителите на Санкт Петербург 176 000 рубли месечно са напълно достатъчни, за да бъдат щастливи

През 2010 г. американски учени установиха, че за щастието е достатъчна определена сума пари, която те изчисляват на 75 000 долара годишно (повече от 5 млн. рубли годишно, или почти 500 000 рубли на месец при настоящия курс). За това откритие икономистът Ангъс Дийтън и психологът Даниел Канеман дори спечелиха Нобелова награда. Според техните открития парите повишават нивото на щастие, но до определена граница. И след летвата от 75 000 долара щастието не се повишава. През 2021 г. обаче тези твърдения бяха опровергани в ново проучване, в което се съобщава, че нивата на щастие продължават да се повишават над този праг.

 

Работата на Мат Килингсуърт, старши научен сътрудник от университета в Пенсилвания, се основава на данни, събрани сред 33 000 възрастни американци. За да проследи нивото на щастие, той разработва специално приложение. Потребителите на приложението получават известия, на които трябва да отговорят дали са доволни и защо. "Интересно ми беше да разбера как благосъстоянието на хората е свързано с тяхното ниво на щастие", признава ученият.

 

В резултат на експериментите ученият достига до заключението, че нивото на постигнато благополучие не спира да расте с около 75 000 долара годишно, но продължава да се увеличава в съответствие със същата тенденция. Според него новото откритие може да промени отношението на хората към парите и да ги мотивира да печелят още повече, а не да се задоволяват с определена сума.

 

Той също така подчертава, че парите не са всичко и че стремежът към богатство не е ключът към щастието. "Богатството променя живота, разбира се, но има много други неща, които са също толкова, ако не и по-важни", добави Килингсуърт. "Можете да не печелите много и пак да сте щастливи".

 

Според класацията на ООН най-щастливите хора живеят във Финландия, Дания, Швейцария, Исландия и Норвегия, където средните доходи след удържането на данъци са от 3000 до 5000 долара на месец (или 36 000 долара годишно). Русия заема 73-о място в класирането за 2020 г., след Таджикистан и Молдова..

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби