След обвиненията срещу лекари: Неприетият в болница мъж, починал в дома си, имал куп болести

loading...

Ръководството на УМБАЛ "Александровска" е назначило проверка в спешното отделение на болницата след обвиненията за неоказана медицинска помощ на 62-годишен пациент от Елин Пелин, който почина в дома си.

Случаят бе огласен преди няколко дни в социалните мрежи от съпругата на издъхналия Йордан Иванов -  Илона Александрова. Тя разказа как е бил отказан приемът му в болница заради установена пневмония, но с отрицателен тест за коронавирус. Вдовицата обвини и екипа на "Спешна помощ", че заварила мъжа си пред дома им гол и молещ за помощ, докато лекарката се била заключила в линейката. Започна и проверка на случая по разпореждане на прокуратурата.

Вчера от Центъра за спешна медицинска помощ обясниха на пресконференция, че Иванов е бил посетен 6 пъти от екипи на "Спешна помощ" през месец ноември, като близките му няколко пъти отказвали хоспитализация. Едва на 18 ноември лекарите от  "Спешна помощ" успяли да убедят пациента, че има нужда от болнично лечение и да го настанят в Александровска болница. 

Проверката, разпоредена от ръководството на лечебното заведение, е установила, въпросният пациент е постъпил в 6 часа на 19 ноември с оплаквания от болка в гърдите, задух и обща отпадналост. Няколко дни преди това Йордан Иванов е бил изписан от Пета градска болница, където е лекуван 26 дни по повод белодробна тромбоемболия и сърдечна недостатъчност.

Болният е имал и стари придружаващи заболявания – прекаран инфаркт на миокарда, ритъмни и проводни нарушения, имплантиран пейсмейкър.

При постъпването в спешното отделение на Александровска болница пациентът е бил в тежко увредено общо състояние със задух и цианоза. Проведеният бърз тест за Codiv-19 е бил отрицателен. Назначени са необходимите допълнителни изследвания, мъжът е настанен в зоната за обсервация (уточняване), където е започната терапия за стабилизиране на състоянието му.

Предвид отрицателния резултат от PCR-теста и след обсъждане с имунолог е било прието, че се касае за пациент с преживяна COVID-19 инфекция, без наличие на активна репликация на вируса. Проведените няколко диагностични проби са удължили времето за получване на окончантелен резултат.

След извършен скенер са установени сериозни изменения на белите дробове, включително окръглена находка с неправилна форма, суспектна за белодробен абсцес или тумор в разпад. Тези данни от образното изследване са дали основание на дежурния екип в спешното отделение да насочат пациента към лечебно заведение, което разполага с клиника или отделение по гръдна хирургия, с каквито УМБАЛ "Александровска" не разполага.

Дежурният екип е подал сигнал до Центъра за спешна медицинска помощ в 16 часа на 19 ноември с искане за линейка за спешен транспорт. Линейката е пристигнала в късните часове на денонощието – 22.06 часа и транспортирането на пациента е осъществен тогава.

По време на постъпването и престоя на пациента в Спешно отделение на Александровска болница са били спазени всички изисквания на медицинските стандарти и лечебните алгоритми за стабилизиране на неговото състояние му и уточняване на заболяването му, категорични са от лечебното заведение.

Започнато е навременно и адекватно лечение, след преценка на данните от извършените изследвания и прегледи от лекуващите екипи, както и от данните в наличната медицинска документация. След получаване на резултата от образното изследване за наличието на формация в белия дроб, пациентът е коректно насочен за хоспитализация в лечебно заведение, разполагащо с клиника по гръдна хирургия.

В Александровска болница не е постъпал последващ сигнал за връщане на пациента от екип на ЦСМП към болницата. Александровска болница не е връщала и не е отказвала лечение на пациента, категорични са от лечебното заведение.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби