В Германия: На неваксинираните ще бъде забранен достъпът до почти всички обществени места

loading...

Тези, които все още не са ваксинирани, ще бъдат изправени пред допълнителни ограничения, след като германските лидери уговориха нови ограничителни мерки в четвъртък, 2 декември. Допълнителни ограничения се въвеждат и за ваксинираните с пълна имунизационна защита.

Действащият германски канцлер Ангела Меркел и номинираният за канцлер Олаф Шолц разговаряха с ръководителите на провинции и се споразумяха за нови мерки за ограничаване на драматичния скок на случаите на коронавирус, съобщи DW.

На неваксинираните хора ще бъде забранен достъпът до почти всички обществени места, с изключение на хранителните магазини и аптеките - така Меркел се присъедини към мнението на Шолц в подкрепа на задължителната ваксинация.

Тоест, хората, които не са получили пълна имунизационна защита или не са преболедували Ковид-19, занапред няма да имат достъп до културни средища и мероприятия и до повечето места за прекарване на свободното време като кина, театри, ресторанти - независимо от ситуацията в отделната провинция или регион. Тези ограничения в Германия са известни под съкращението 2G.

Ето какво беше договорено

Федералните лидери и лидерите на провинции се съгласиха със следното:

Да се въведат ограничения за контактите на неваксинирани лица

Входът в магазини, ресторанти, музеи и киносалони ще бъде възможен само за ваксинирани или възстановени от заразата хора

Да се правят допълнителни тестове за ваксинираните

Бундестагът ще гласува за задължителните имунизации в началото на 2022 г.

Затваряне на нощни клубове, музикални заведения в райони, където заболеваемостта е 350 или повече на 100 000.

Сериозно ще бъде ограничен броят на имунизираните или преболедували хора, които се допускат до масови прояви като футболни срещи, например - за останалите този достъп тъй или иначе е забранен.

В частните контакти трябва да бъдат спазвани стриктни изисквания, когато сред присъстващите има неваксинирано лице. При такава ситуация членовете на едно домакинство имат право да се събират заедно само с още двама души от друго домакинство, като децата под 14-годишна възраст не влизат в тази сметка.

В училищата отново се въвежда задължителното носене на маски по време на учебни занятия и в цялата сграда на училището.

Тъй като вариантът Омикрон увеличава страховете от влошаване на ситуацията в Германия и болниците в страната са на ръба, Ангела Меркел каза пред репортери: "Ситуацията е много сериозна. Броят на инфекциите се стабилизира, но на твърде високо ниво".

Меркел каза още, че комисията по етика ще бъде помолена да изготви законодателство, което да направи ваксинацията задължителна, като Бундестагът ще обсъжда и гласува въпроса в началото на новата година.

Олаф Шолц, който се очаква да бъде обявен за нов канцлер на Германия следващата седмица, отбеляза, че ваксинирането е пътят към това "как ще излезем от тази криза" и "ако имахме по-висок процент на ваксинации, нямаше да обсъждаме това сега".

Малко под 69% от населението на Германия е напълно ваксинирано - един от най-ниските нива на ваксинация в Западна Европа.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби