МОН

 | 

 

 

Учениците, поставени под карантина, няма да имат вписана в удостоверението за завършен клас оценка от Национално външно оценяване, а тези в 12 клас могат да се явят в следваща сесия. Допълнителни изпити няма да се провеждат, съобщават от Министерството на образованието и науката.

 

Изпитите от Национално външно оценяване и Държавните зрелостни изпити се провеждат само присъствено при осигуряване на едни и същи условия.

 

Categories:

 | 

 

 

Новата вълна от коронавирус в много райони  върна учениците от 5 до 12 клас към дистанционно обучение.

Министерството на образованието и науката започна изпълнението на проект, който има за цел да се противодейства на риска от отпадане на ученици от образователния процес, в ситуацията на обучение в електронна среда, предаде БНР.

Проектът е с бюджет над 109 млн. лв. и ще продължи 35 месеца. Той се реализира по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ .

Categories:

 | 

 

 

Пет са вариантите за продължаване на учебния процес от понеделник идната седмица, съобщи пред БНР председателят на Съюза на работодателите в системата на образованието и директор на 119 училище в София Диян Стаматов.

 

Първият и най-благоприятен вариант е учениците от 1-ви до 4-ти клас да продължат да учат присъствено в училищата и след 18 януари. Ако обаче броят на положителните тестове през тази седмица се увеличи е възможен вариант две, при който и тези ученици ще преминат към онлайн обучение.

 

Categories:

 | 

 

 

От просветното министерство и IT специалисти обсъждат идеята учениците да провеждат матура от вкъщи. Целта е в ситуация на пандемия всички изпити да се провеждат онлайн.

 

Изпитите ще се генерират чрез специален софтуер, който вече успешно се прилага в редица държави като Швеция, Испания, Великобритания и Норвегия.

Categories:

 | 

 

 

МОН обмисля локално преминаване към дистанционно обучение на всички ученици при влошаване на епидемичната обстановка.

 

„Даваме възможност да се взима решение, което е обусловено от ситуацията в съответната община или област, както и от конкретната ситуация в даденото училище. За щастие има и учебни заведения, където не са регистрирани случаи на коронавирус“, каза зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

 

По думите й е много важно малките ученици от начален етап да бъдат присъствено в класната стая.

Categories:

 | 

 

 

71,2% срещу 28,8% от педагогическите специалисти подкрепят започналото вече дистанционно обучение в гимназиален етап, а 65,8% биха подкрепили започването на дистанционна организация в прогимназията от 3 ноември 2020.

 

Това са изводите от проучване на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" сред български учители относно евентуално преминаване на образователната система в обучение в електронна среда от разстояние.

 

Анкетата е направена сред 6100 педагогически специалисти в рамките на четири дни.

 

Categories:

 | 

 

 

Маските могат да станат задължителни в час. Това стана ясно по време на онлайн награждаване на "Отличниците на България". Когато изтече срокът на онлайн обучението за гимназистите, от образователното министерство ще издадат препоръка защитните маски за лице да се носят и по време на час. Целта е рискът от разпространение на коронавирус в училище да се сведе до минимум. Оказва се, че между отделните класове има смесване на ученици и е невъзможно да се избегнат контактите.

 

Categories:

 | 

 

 

Училищата ще могат да преминават към обучение в електронна среда от разстояние след разрешение от министъра на образованието и науката, по предложение на ръководителите на образователните институции, предвижда нова заповед на образователното министерство.

 

Предложението за преминаване към обучение от разстояние може да бъде направено от ръководителите на образователни институции, в области с усложнена епидемична обстановка, които попадат в червена или оранжева зона, съобразно критериите на Министерството на здравеопазването (МЗ).

Categories:

 | 

 

 

Учениците могат да отсъстват от училище само по четири уважителни причини, припомня на директорите на училища шефката на столичния образователен инспекторат Ваня Кастрева, позовавайки се на Наредбата за приобщаващото образование на МОН.

 

Те са:

 

по медицински причини, за което представя медицински документ до 3 учебни дни след връщането си в училище, издаден от общопрактикуващ лекар или от лекар в лечебно заведение;

Categories:

 | 

 

 

"Ако някой (родител, учител, ученик, гражданин) може да опише най-правилния начин за обучение през новата учебна година и аз не мога в следващите 30 секунди да посоча поне 5 сериозни възражения, подкрепени с опит от други държави, кодекса на труда, статистика на социалното и икономическо министерство, НСИ и НОИ или сериозни медицински, психологически и педагогически изследвания, петиции и постове в социалните мрежи и.т.н., веднага получава от мен 5000 лева и основавам инициативен комитет за издигането му за следващ Министър на образованието".

 

Categories:

Страници

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби