студенти

 | 

 

 

В Пловдив студенти се включват на първа линия рамо до рамо с лекарите. Това се случва след призива на здравния министър проф. Костадин Ангелов от вчера. В пловдивския Медицински университет бъдещите лекари вече имат опит в работата с болниците, защото помагаха на лекарите и в началото на пандемията.

 

„В началото видяхме страха в очите на хората и притеснението от това, че не знаят какво ще се случи с тях. Този страх остана в моето съзнание”, обясни студент доброволец. 

 

Categories:

 | 

 

 

Български студенти в Шанхай и Пекин са блокирани и не могат да се приберат в България заради втората вълна от коронавирус в Китай. Полети до Европа почти няма, а границите са затворени, съобщи БНТ.

 

Академичната година в Китай е към края си, а визите на повечето български студенти изтичат до броени дни, това разказаха част от студентите, които са в капана на втората вълна от коронавирус в Шанхай с държавна стипендия за безплатно обучение.

 

Categories:

 | 

 

 

Средствата от държавния бюджет за издръжка на обучението в държавните висши училища се определят на базата на диференцираните нормативи за издръжка на студент по професионални направления: базовия норматив - 693 лв., съответния коефициент, който за магистърските програми на Медицински университет-Пловдив е 8.50 и коефициента за комплексна оценка за качеството на обучение, определен по методологията на рейтинговата система на висшите училища.

 

Categories:

 | 

 

 

Министърът на образованието Красимир Вълчев предлага 4476 студенти, които ще бъдат приети в приоритетни и защитени специалности в университетите, да бъдат освободени от такси за обучение. Това съобщава МОН на сайта си.

 

Образователният министър информира, че предложеният списък на приоритетните професионални направления и защитени специалности към проекта на постановление е изготвен съобразно недостига на специалисти на пазара на труда към настоящия момент.

Categories:

 | 

 

 

До 12 май бригадите в САЩ са отложени. Това каза министърът на туризма Екатерина Захариева в ефира на Нова телевизия. Тя припомни, че президентът Тръмп е подписал указ за затваряне на границите, конкретно документът не включва тези бригади. 

Categories:

 | 

 

 

С Т А Н О В И Щ Е

от

Асоциация на студентите-медици – Пловдив

Асоциация на студентите по Фармация в България

Българска асоциация на студентите по дентална медицина

Студентски съвет към МУ – Пловдив

Относно: статията на „plovdiv24.bg“ от 30.03.2020 г., касаеща изграждането на лаборатория за специализирани тестове за COVID-19.

Categories:

 | 

 

 

Открито писмо до медиите изпрати ректорът на Медицински университет-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева. Ето какво се казва в него: 

Във връзка с публикациите на определени медии, които отправят неоснователни критики към организацията на работа в Медицински университет – Пловдив при така създалата се епидемична обстановка, бихме искали обществото да знае истината.

Categories:

 | 

 

 

Трима чуждестранни студенти от Медицинския университет в Пловдив, които били на екскурзия в Милано, се изследват за коронавирус. Това съобщи шефът на Инфекциозната клиника в УМБАЛ „Св. Георги“ доц. Андрей Петров, цитиран от 24 часа. Очакват се резултатите от пробите, които ще са готови до 1-2 дни.

 | 

 

 

Оценките от матурите по български език и литература, по математика, по история и цивилизации, по география и икономика, по биология и здравно образование, по химия и опазване на околната среда, по чужд език и по някои от останалите матуритетни предмети ще могат да се използват за вход в 37 висши училища за учебната 2020-2021 година, съобщи пресцентърът на министерството на образованието.

Categories:

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби