ДДС

 | 

 

 

През последните дни в публичното пространство се появиха гръмки информации, че цените в заведенията са увеличени, въпреки намалената ставка на ДДС.

Заведенията у нас отказват да бъдат разменна монета на нечисти политически боричкания. Това заявяват в позицията си Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията.

Categories:

 | 

 

 

Данните на НСИ за инфлацията у нас сочат, че през юли ресторанти, бистра, механи, както и хотелите, са вдигнали цените.

 

Повишението е с 2% спрямо юни и с почти 5 на сто спрямо декември 2019 г. А Юли пък бе е месецът, в който влезе в сила намалената ставка на ДДС за храната в заведенията.

 

Categories:

 | 

 

 

От днес влиза в сила новата, по-ниска ставка за виното и бирата, сервирани в заведения. Те ще се облагат с данък върху добавената стойност от 9% вместо досегашните 20%.

 

След като от първи юли по-ниската ставка е валидна за храните и безалкохолните напитки в ресторантите и при кетъринг услугите, сега тя се разширява и върху виното и бирата с поправки, приети в последните дни на работата на депутатите преди им лятната ваканция. Разширяването на 9-процентното изключение бе договорено на коалиционен съвет.

 

 | 

 

 

Почти без дебат депутатите одобриха по-ниските ДДС ставки за някои стоки и услуги, с които държавата се опитва да спаси най-силно засегнатите от COVID-кризата сектори.

 

Така от 1 юли този данък ще бъде редуциран от 20% на 9% за ресторантьорските и хотелиерските услуги, с което управляващите целят да преодолеят негативните икономически последици от пандемията и извънредното положение, което остави затворени за 2 месеца обектите в този бранш. Мярката е временна и ще остане в сила до края на 2021 година.

 

Categories:

 | 

 

 

От шестте законопроекта за намаляване на ДДС ставките бе одобрен само този на депутати от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ (ОП). В пленарно заседание парламентът обсъди предложенията на първо четене.

 

Дебатът продължи около три часа.

 

Според одобрения законопроект, данъкът добавена стойност (ДДС) пада от 20 на 9% за ресторантьорски и кетъринг услуги, които се състоят в доставка на приготвена или неприготвена храна.

 

Това ще важи и за доставка на физически и електронни книги, включително учебници.

Categories:

 | 

 

 

Аз не мога като човек на културата да не се радвам, че ДДС на книгата намалява, но като човек, който познава икономическата обстановка и развитието на държавата, не мога да скрия, че аз също съм привърженик на единния модел. Това каза министърът на културата Боил Банов в интервю за „Седмицата“ по Дарик радио, предава "Фокус".

 

Банов подчерта, че подкрепя свалянето на ДДС върху книгите.

 | 

 

 

ДДС за храни от първа необходимост и сектор „Туризъм“ да бъде намален на 9% от 1 януари 2021 г. Затова се разбраха на работна среща министър-председателят Бойко Борисов и представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация.

 

Премиерът Борисов подчерта, че решението е политически риск, но то е в подкрепа срещу загубите от COVID-19 в ресторантьорския бранш.

 

Categories:

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби