Коронавирус

 | 

 

 

Германците, ваксинирани срещу коронавирус, ще могат да пазаруват без отрицателен резултат от тест за коронавирус и да пътуват без спазване на карантина, заяви германският здравен министър Йенс Шпан.

"Тези, които са получили ваксината, ще могат да ходят на пазаруване или на фризьорски салон без тестове. Също така, според института Робърт Кох, те вече няма да имат нужда да се съобразяват с карантината", каза шефът на германското министерство на здравеопазването в интервю за вестник Bild am Sonntag .

 | 

 

 

Американски и европейски молекулярни биолози са разработили и тествали първата коронавирусна ваксина, адаптирана за употреба при котки, които се оказва, че също са уязвими към SARS-CoV-2, колкото хората. Резултатите от техните експерименти бяха разкрити в статия в електронната библиотека bioRxiv.

 | 

 

 

Сътрудници в завода на американската компания "Johnson & Johnson" в Балтимор са допуснали грешка при смесването на съставките за ваксината срещу коронавирус, което е довело до похабяването на цяла партина дози от препарата, пише "Ню Йорк Таймс".

А въпросната партида се провалила при проверката й за стандарт на качеството, съобщи фармацефтичата фирма, без обаче да уточнява колко дози са загубени.

 | 

 

 

В края на април ще има свободен избор на ваксини, обяви на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев при пристигането на новите 51 600 дози от ваксината на "Модерна".

"По-скоро трябва да работим по мотивацията на гражданите да продължат да искат да се имунизират, за да достигнем тези заветни 70%, които ще ни осигурят спокойствие като общество", настоя той.

 | 

 

 

Десетте дни на по-строги мерки са едно добро начало за ограничаване на заболяваемостта, но не съм убедена, че те ще са достатъчни. Това каза вирусологът проф. Ива Христова, заместник-директор на Националния център за заразни и паразитни болести.

Очакванията са да задържим нивата, които имаме, да не преминават над 4 000 и това да даде глътка въздух на болниците - известно намаляване на потока болни към тях и по възможност да се задържи тази тенденция, за да слезем на 3 000 заболели на ден, обясни проф. Христова.

 | 

 

 

Над 70 фирми фалираха от началото на годината. За периода януари-февруари 2021 г. 76 са търговците, обявени в несъстоятелност. За сравнение, през същия период на 2020 г. този брой е 88 фирми или с 12 фирми повече. Това показват данни на голяма международна компания, специализирана в кредитното застраховане и оценката на риска.

Друга тенденция, която се наблюдава от началото на тази година е, че има и по-малко фирми, които са с открито производство на несъстоятелност.

 | 

 

 

Новозаразени за денонощието - 3 988

Брой на направените тестове - 17 825

Процент на положителните тестове - 22,37%

Хоспитализирани - 9 281

Настанени в интензивни отделения - 769

Излекувани за денонощието - 2 161

Общ брой на излекуваните - 244 472

 | 

 

 

Новозаразени за денонощието - 4 375

Брой на направените тестове -  17 120

Процент на положителните тестове - 25,55 %

Хоспитализирани - 9 125

Настанени в интензивни отделения - 743

Излекувани за денонощието - 2709

 | 

 

 

Създадоха нов инструмент с изкуствен интелект, който може да открива Covid-19 дори при хора без симптоми. Системата вече се обсъжда за одобрение от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA).

Апаратът носи името Tiger Tech COVID Plus Monitor. Той представлява лента за ръка със сензори за светлина и малък компютърен процесор. Всичко това позволява да се засичат биомаркери на коронавируса, като например хиперкоагулация - често срещана аномалия при Covid-19, която кара кръвта да се съсирва по-лесно.

Categories:

Страници

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби